آلرژی به تخم مرغ، حساسیتی که در کودکان ایجاد می شود

0
1280

پروتئین موجود در تخم مرغ می‌تواند در برخی افراد بویزه نوزادان ایجاد حساسیت کرده و منجر به بروز علائم آلرژی شود.که البته این شانس وجود دارد که این نوع آلرژی در زمان کودکی وتا ۵ سالگی رفع شود ویا به حداقل برسد. در این حالت، عملکرد سیستم گوارشی افراد مبتلا به آلرژی، دچار اختلال می‌شود. واکنش بدن نسبت به این ماده غذایی با ترشح آنتی‌بادی علیه پروتئین موجود در تخم‌مرغ صورت می گیرد که آلرژی نسبت به سفیده تخم مرغ بیشتر از زرده آن می باشد.

 

سردرد، کهیر، خارش پوست، حالت تهوع و استفراغ و درد معده از علائم شایع آلرژی به تخم‌ مرغ است.
در بعضی افراد، واکنش بدن نسبت به پروتئینی که در تخم‌مرغ وجود دارد با سرفه‌های شدید و عطسه همراه است.
این بیماری در کودکان عموما با علائمی نظیر آبریزش بینی، خارش و سوزش چشم‌ها و تنگی‌نفس همراه است و در بیماران مبتلا به آسم ممکن است منجر به تشدید علائم بشود.

 

برخی افراد به پروتئین موجود در سفیده تخم مرغ و برخی دیگر به زرده آن حساسیت دارند. شناخت نوع حساسیت و تجویز داروی مناسب آن، از نکات مهمی است که در کنترل بیماری مؤثر است.

 

درمان بیماری در اکثر موارد با تغییردررژیم غذایی و پرهیز از مصرف تخم مرغ امکان‌پذیر است، اما در مواردی که منجر به بروز علائمی نظیر ورم دست، زبان، انقباض عضلانی در مجاری تنفسی یا شوک آنافیلاکسی شود، تجویز دارو ضروری است.

 

این گروه از افراد در طبخ مواد غذایی مانند کیک یا انواع کوکو که به تخم‌مرغ نیاز است می‌توانند از جایگزین‌های زیر استفاده کنند:

 

یک قاشق غذاخوری بیکینگ ‌پودر، یک قاشق غذاخوری آب و یک قاشق غذاخوری سرکه، یک قاشق غذاخوری موز یا زردآلوی له‌شده، یک قاشق غذاخوری آب به همراه یک و نیم قاشق غذاخوری روغن و یک قاشق غذاخوری بیکینگ پودر

 

آلرژی معمولاً در بین افرادی بروز می کند که یکی از والدین آنها به آلرژی مبتلا باشد. این نوع حساسیت معمولاً در دوران کودکی بروز می کند و بیشتر افراد با رشد سنی از آلرژی رهایی می یابند. برای نمونه حساسیت به شیر و تخم مرغ در اکثر کودکان بعد از سن ۳ سالگی رفع می شود. علت این که چرا برخی از افراد فقط حساسیت بهاره و عده ای دیگر آلرژی جدی تری مثل آسم دارند، مشخص نیست.

 

اما با قاطعیت می توان گفت کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر به حساسیت مبتلا می گردند. آلرژن ها که عوامل بروز حساسیت در انسانها هستند در غذاهای اصلی ، انواع ذرات قابل استنشاق مثل گرده گیاهان ، گردوغبار و پرز وجود دارند. بعضی از حساسیت ها معمولاً در فصل بهار به علت گرده افشانی درختان و گلها ایجاد می شوند.

 

برخلاف تصور مردم گل حساسیت زیادی به وجود نمی آورد، زیرا گرده گلها به علت سنگین بودن کمتر در هوا معلق می ماند. بنابراین احتمال استنشاق آن کمتر است . درختان عمده ترین علت بروز آلرژی در فصل بهار هستند. از آنجایی که گیاهان سالانه گرده خود را تقریباً در فصل معینی پخش می کنند حساسیت به گرده درختان قابل پیشگیری است.

 

عطسه های مکرر در فصل بهار نشان می دهد که احتمالاً فرد مبتلا به آبریزش بینی و عطسه های پی در پی به برخی از درختان یا گرده ها آلرژی دارد. مو و بزاق دهان حیوانات نیز در انسانها ایجاد حساسیت می کند. اکثر افرادی که حیوانات خانگی در منزل خود نگهداری می کنند فقط موی حیوانات را آلرژی زا می پندارند حال اینکه بزاق دهان حیوانات نیز حساسیت به وجود می آورد.

 

این بزاق شامل پروتئینی است که در بعضی افراد ایجاد عطسه های پی در پی و آبریزش بینی می نماید. ازمیان انواع حیوانات خانگی گربه بیش از سایر حیوانات دست آموز ایجاد حساسیت می کند زیرا بیش از سایر حیوانات خود را لیس می زند. از این رو، توصیه می شود جهت پیشگیری از ابتلا به آلرژی از نگهداری حیوانات در منزل و محیط کار خود جداً پرهیز نمائید.

 

گردوغبار خانه نیز یکی از شایعترین عوامل ایجاد حساسیت است . افرادی که در تمام سال گرفتار عوارض ناشی از آلرژی اند احتمالاً به گرد و خاک خانه که همه جا وجوددارد و فصل خاصی نمی شناسد حساسیت بیشتری دارند. این اشخاص باید به هنگام نظافت منزل و یا روزهای طوفانی حتی الامکان خود را از گردوغبار موجود در هوا دور نگهدارند. گرد وغبار مشکلات زیادی در زمینه بروز آلرژی برای انسانها ایجاد می کند که حادترین آن آلرژی به میکروب های خاک است.

 

این موجودات کوچک عنکبوتی شکل ، روی پوست انسان حرکت می کنند و مدفوع خود را در روی ملافه ، فرش ، لباس و سایر اسباب و اثاثیه منزل به جای می گذارند. لاشه و مدفوع سوسک نیز یک حساسیت ساز رایج است. تحقیقات نشان داده است که بیش از۴۸ درصد از افرادی که به علت حساسیت دچار تنگی نفس می شوند به مدفوع و لاشه سوسک آلرژی دارند. قارچ ها و کپک مواد غذائی نیز از عوامل آلرژی زا محسوب می شوند. اگر چه هزاران نوع قارچ وجود دارد، تنها برخی از آنها آلرژی زا می باشند.

 

دانه های قارچ خیلی کوچکند و به راحتی داخل بینی می شوند و مخاط بینی را تحریک می کنند. برخی مواقع این دانه های قارچ وارد شش شده و زمینه ساز ابتلاء به بیماری آسم می شوند. از آنجا که محل رشد قارچ ها و کپک ها معمولاً در جاهای مرطوب ، غذاهای مانده ، آشغال ، چوب های قدیمی و سایر مواد فاسد شدنی است باید جهت پیشگیری از آلرژی ناشی ازقارچ هاوکپک ها،اصول بهداشتی در تهیه مواد غذایی و نظافت محیط زیست را رعایت کرد.

 

افزون بر عوامل متفاوت آلرژی زا باید بخاطر داشت که از هر ۱۰۰ نفر حداقل یک نفر به برخی از غذاهای اصلی حساسیت دارد. از این رو، در صورت ابتلا به آلرژی باید نوع غذاهای مصرف شده مورد کنترل دقیق قرار گیرد و از طریق عدم مصرف مقطعی هر کدام ، مواد غذایی حساسیت زا را مشخص نمود.

 

برخی از مواد غذائی حساسیت زا عبارتند از: ماهی ، میگو، شیر، تخم مرغ ، بادام زمینی ، گردو و توت فرنگی . حساسیت به مواد غذایی معمولاً به خارش پوست ، آبریزش بینی ، تولید اشک ، کیپ شدن بینی و حتی شوکی به نام “آنافیلاکسیس ” منجر می شود. بدترین نوع آلرژی به مواد غذایی شوک “آنافیلاکسیس “؟ است.

 

در این حالت صورت متورم ، پوست قرمز، فشار خون پائین می آید و نفس کشیدن سخت می شود و بیمار را باید سریع تحت نظر مراقبت های پزشکی قرار داد. گفتنی است برخی از حساسیت ها به مواد غذایی پس از سپری شدن دوران کودکی از بین می رود اما آلرژی به پاره ای از مواد غذایی مانند حساسیت به بادام زمینی و آبزیان همه عمر وجود خواهد داشت و بهترین چاره این معضل کنترل مواد غذایی مورد مصرف و اجتناب از خوردن غذاهای آلرژی زاست.

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

افزودن دیدگاه