بیمارى همورویید یا بواسیر مشکلى است که کمتر در مورد آن صحبت مىشود، در حالیکه آمارها نشان مىدهند نیمى از جمعیت بالاى پنجاه سال دنیا به این مشکل دچار هستند.
خیلى از مردم نمىدانند بواسیر چیست. عدم اطلاع از بیمارى و شیوههاى پیشگیرى و درمان آن سبب شیوع بیشتر بیمارى مىشود. هموروید یا بواسیر در درجه نخست از پیامدهاى نشستن طولانى مدت و کمتحرکى است که اغلب شهرنشینان گرفتار آنند.
همورویید یا بواسیر در واقع عبارت است از تورم سیاهرگهاى خونى. سیاهرگها، رگهاى هستند که خون را به قلب باز مىگردانند. اگر به هر دلیلى کار و عملکرد سیاهرگها دچار اختلال شود، عبور و چرخش خون در این رگها از حالت طبیعى خارج شده و به علت جمع شدن خون در قسمتى از رگ، سیاهرگ حالت برجسته و ورمکرده پیاده مىکند. مانند سیاهرگهاى واریسى پا، که در اثر گشادى رگ به صورت برآمدگیهاى کبود رنگ زیر پوست مشاهده مىشوند.
مشکل بواسیر در ناحیه راست روده یا مقعد اتفاق مىافتد. این ناحیه با پوست نازکى پوشده شده است و رگهاى خونى این منطقه تقریبأ در سطح پوست جریان دارند. به همین علت ورم سیاهرگى مانند یک برآمدگى کرم مانند زیر پوست محسوس است. بواسیر ممکن است در قسمت داخلى مقعد به صورت بواسیر داخلى یا در خود مقعد به صورت بواسیر خارجى باشد.
اختلال در کار سیاهرگهاى این منطقه و یا آسیب درون بافتى رگ، به علت فشارى است که به این ناحیه وارد مىشود. غیر از نشستنهاى طولانى مدت و کمتحرکى که با وارد آوردن فشار، گردش خون را در این ناحیه کند مىکند مىتوان به رژیمهاى غذایى اشاره کرد. مصرف غذاهاى که دیر هضم هستند و سبب یبوست مىشوند خطر ابتلا به بواسیر را افزایش مىدهند.
آمار مبتلایان به بیمارى همورویید یا بواسیر نشان مىدهد که خانمها بیشتر از آقایان دچار این مشکل مىشوند که علت آن باردارى یا حاملگى است. در طول مدت باردارى، فشار وزن جنین بر روى محوطه شکمى مادر، گردش و بازگشت خون به سمت بالا را در این قسمت با مشکل مواجه مىکند. افزایش فشار در ماههاى آخر باردارى به بافت رگهاى خونى این منطقه آسیب وارد مىکند و این آسیب اغلب سالها بعد به صورت همورویید یا بواسیر مشاهده مىشود.
نشانههایى که فرد را متوجه مشکل بواسیر یا همورویید مىکند درد یا خارش در ناحیه مقعد یا خونریزى پس از دفع است. اگر بواسیر بزرگ باشد، فرد احساس مىکند روده کامل تخلیه نشده است.
بواسیریا همورویید مشکل خطرناک و جدىاى محسوب نمىشود. در اغلب موارد با مراقبت مناسب و کوتاه مدت خود به خود ظرف چند روز برطرف مىشود. اما بىدقتى و سهلانگارى در این زمینه موجب مىشود که بواسیر نیاز به جراحى پیدا کند.
پزشکان توصیه مىکنند اگر به مشکل همورویید یا بواسیر دچار هستید حتمأ روزى ده دقیقه پیاده روى کنید، از نشستنهاى طولانى مدت بپرهیزید. اگر به دلایل شغلى مجبور پشت میز نشینى هستید سعى کنید میان کار فرصت کوتاهى پیدا کنید و کمى راه بروید. دست کم روزى هشت لیوان آب بنوشید و مصرف سبزیجات تازه را در وعدههاى غذایىتان افزایش دهید. اگر بواسیر با درد زیاد همراه است روزى سه بار هر با به مدت ده دقیقه در آب گرم بشینید.
در مورد خوردن داروهاى مسهل که به اجابت مزاج کمک مىکنند حتمأ با پزشک مشورت کنید. مصرف طولانى مدت این داروها به روده آسیب مىزند. اما از همه مهمتر دلیلى براى خجالت کشیدن و پنهان کردن بیمارى وجود ندارد. هر چه زودتر به مشکل خود پى ببرید و آگاهانهتر با آن برخورد کنید درمان بیمارى را آسانتر و دوره ابتلا به آن را کوتاهتر کردهاید.