طاسی به معنی ریزش موی سر است ولی کچلی نوعی عفونت پوست و ریزش موی ناشی از عامل قارچی است.لذا ریزش موی آندروزنیک (با الگوی مردانه) که به علت اثر هورمونهای جنسی مردانه بر فولیکولهای مو به خصوص در قسمت قدامی و میانی سر می باشد کچلی نیست.
در کچلی سر این ضایعات با حدود کاملا مشخص و پوسته دهنده باعث ریزش مو به صورت لکه و پوسته ریزی سر، تغییر رنگ، شکنندگی و سست شدن موها در محل زخم، ریزش و طاسی موقتی میشود. انواع کچلی که ناشی از قارچها هستند مانند کچلی سر .کچلی ریش . کچلی عانه .کچلی بدن .کچلی ناخن و… از انواع قارچها می توان به میکروسپورمها .تریکوفیتونها.اپیدرموفیتونها اشاره کرد.
روش انتقال کچلی تماس مستقیم فرد به فرد از محیط یا وسایل آلوده مشترک مانند شانه روسری حوله و دمپایی است.
عفونت قارچی پوست و موی سر، ابرو و مژهها میباشد که توسط میکروسپوروم و ترایکوفیتون ایجاد میگردد. ضایعات به صورت لکههای گرد منظم و یا نامنظم در پوست سر همراه با شوره، التهاب، خارش و ریزش مو ایجاد میشود.
کچلی موی سر بیماری مسری بوده که معمولاً در بچهها و بندرت در بالغین دیده میشود. عوامل بیماری از انسان به انسان، از خاک به انسان، از حیوان به انسان و حتی گاهی از انسان به حیوان منتقل میشوند.
انواع کچلی
از نظر بالینی کچلی سر به سه شکل دیده میشود:
۱.اکتوتریکس
شایعترین فرم کچلی سر میباشد که ضایعات آن قبل از دوران بلوغ دیده شده و به صورت اپیدمی در مدارس شایع میباشد. ضایعات منفرد یا متعدد به صورت لکههای گرد یا بیضی با حاشیه کاملاً مشخص دیده میشوند. موها در محل ضایعه خاکستری رنگ شده و چند میلیمتر بالاتر از سطح پوست شکننده میشوند.
عفونت اکتوتریکس به سه صورت لکههای بدون مو و یا لکههای خاکستری ویا به فرم کریون (آبسه های ملتهب چرکی با ترشحات زرد رنگ )همراه با آدنوپاتی (تورم غدد لنفاوی) دیده می شود که عامل قارچی از حیواناتی نظیر گاو و گوسفند به انسان منتقل می شود. در عفونت اکتوتریکس(خارج موئی) عوامل قارچی پس ازورود در ساقه مو رشد کرده و سپس از مو خارج شده و در اطراف ساقه مو رشد کرده و سپس از مو خارج شده و در اطراف ساقه مو به شکل آرتروکونیدی وکونیدی دیده می شوند.
عوامل ایجاد کننده اکتوتریکس
میکروسپوروم کنیس (حیوان دوست)میکروسپوروم جیپسئوم (خاک دوست)ترایکوفیتون منتاگروفیتس(انسان دوست)و ترایکوفیتون وروکوزوم(حیوان دوست) می باشند.
۲-اندوتریکس
عوامل قارچی در داخل مو رشد و تکثیر می یابند.
کچلی سر با پلاک خاکستری
این بیماری بصورت پلاکهای گرد یا بیضی بروز میکند و معمولا آثار التهاب به همراه ندارد. موها کدر و در ۳-۱ میلیمتری سطح پوست شکسته میشوند. بعد از بهبودی.. موها به حالت اولیه
باز میگردند و از خود ردپائی بر جائ نخواهند گذاشت .
کچلی نقطه ای سیاه
این کچلی بیشتر بصورت پلاک های کوچک گرد با پوسته مختصر وبدون التهاب میباشد که بر روی آنها نقاط سیاهی دیده میشود. این نقاط سیاه همان موهای مبتلا میباشند..که در سطح پوست
شکسته شده اند.چنانچه بیمار درمان شود موها به وضع اولیه باز خواهند گشت و بیمار هیچگاه
مبتلا به ریزش مو نخواهد شد.
نوعی قارچ سر بنام فاووس
فاووس شکل شدید و مزمنی از کچلی پوست و موی سر میباشد .این کچلی با پلاکهای قرمز پوسته
دار شناخته میشود. پوسته ها به صورت دلمه های خمیری شکل زرد رنگ یا متمایل به قهوه ای
بر روی پوست سر و موها میچسبند. چنانچه دلمه ها برداشته شوند .. بر روی سر فرورفتگی فنجانی شکل قرمز با قاعده مرطوب دیده میشود که گوده فاویک یا اسکوچولا نام دارد .
نوعی قارچ سر بنام کریون
این کچلی در ابتدا به صورت یک توده آماسی با حدود دردناک تظاهر میکند و در مدت کوتاهی ضایعه بزرگتر و ملتهب تر شده و به صورتیک توده آماسی با حدود دردناک بروز میکند.. و در مدت کوتاهی ضایعه بزرگتر و ملتهب تر شده و به صورت یک توده متورم سفت به قطرچند سانتی متر در می آید و بر روی آن پوسچول های چرکی و سینوس هائی که از آن ماده چرکی ترشح میشود قابل مشاهده اند. بتدریج مو کاملا میریزند.
این التهاب مربوط به کیفیت آلرزیک و ایجاد نکروز در نسج میباشد. گاه آدنوپاتی و تب نیز به همراه ضایعه دیده میشود. بعد از فروکش کردن ضایعه یک سطح صاف تقریبا بدون مو و قرمز رنگ بر جای میماند.چنانچه درمان صحیح انجام شود.. موها مجددا رشد خواهند کرد.. اما اگر درمان به موقع و درست صورت نگیرد.. فولیکول هایمو نکروز شده.. و از بین میروند و در نتیجه ریزش موی سیکاتریسل بر جای میگذارند .
درمان
درمان کچلیهای قارچی داروهای ضد قارچی است مانند گریزئوفولوین، کلوتریمازول، فلوکونازول و… البته درمان معمولاً طولانی و دشوار است. خشک نگهداشتن ضایعات ضروری است. برای ضایعات ناحیه سر، هر روز موها رابا شامپو بشویید. موها را کوتاه کنید ولی نتراشید. این کار را هر دو هفته یک بار تکرار کنید.
یکی از مهمترین عوامل ریزش موهای بالای سر مردان که میتواند باعث طاسی و کم مویی شود، نرسیدن خون کافی به پوست سراست.
به گفته محققان در هنگام خواب، گذاشتن سر بر روی متکا یا بالش و نظایر آن باعث میشود که سر بالاتر از بدن قرار گرفته و خون کمتری به ریشههای موهای آن قسمت از بدن برسد. همچنین سیگار کشیدن، مصرف زیاد شکر و نمک و عوامل منعقدکننده خون از تغذیه مطلوب و کافی ریشه موهای سر جلوگیری به عمل می آورد. تصلب شرائین نیز که ناشی از رسوب اسیدهای چرب در رگهااست از عوامل موِثر در اختلال در خونرسانی به ریشه موهاست.