ارزش نان جو از دیدگاه پیشوایان و علم تغذیه

0
926

  ارزش نان جو از دیدگاه پیشوایان و علم تغذیه

 نان جوی سبوس دار در سفره غذای حضرت علی (ع) و پیامبر اسلام (ص) در چهارده قرن پیش که حرفی از ویتامین هاى سبوس و ارزش غذایى جو نبوده است، نشان می دهد  این غله در مقایسه با  غلات دیگر اهمیت بسزایی دارد .

در روایات آمده است  پیشوایان ما نان جو را با آرد الک نشده (پرسبوس) تهیه می کردند به گونه ای که سبوس روی نان کاملا قابل رویت و نان حاصله کمی خشک و سفت بود . این از نشانه های نانی است که با جوی کامل تهیه شده باشد و برای نرم و قابل جویده شدن ، اغلب این نان را همراه با ماست می خوردند . اما علم تغذیه در خصوص ارزش غذایی جو چه نظری دارد ؟

  • اینکه می گویند جو کلسترول خون را تنظیم می کند، حقیقت دارد ؟

جو دارای مقادیر زیاد مواد فیبری به نام بتا گلوکان است که می تواند به کاهش کلسترول خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی را به حداقل برساند . نتیجه تحقیقاتی در آمریکا نشان داده است خوردن جو به صورت نان و دانه پخته شده در قالب سوپ، کلسترول بد خون را به میزان محسوسی کاهش می دهد و هر چقدر کلسترول خون بیشتر باشد تأثیر رژیم جو در کاهش آن بیشتر خواهد بود که این تاثیر در آرد گندم یا سبوس آن یافت نشده است . بتا گلوکان هم در سبوس و هم مغز دانه جو و یولاف (جو دو سر) وجود دارد و ضمن کاهش کلسترون خون ، به دلیل داشتن پتاسیم فراوان فشار خون را تنظیم کرده و اثرات مثبت آن بر سیستم قلبی – عروقی به اثبات رسیده است .

  • گفته می شود جو برای افراد دیابتی مفید است این باور تا چه میزان صحت دارد ؟

غذاهای حاوی جو برای مبتلایان به بیماری قند بسیار مفید است . زیرا قند خون را به آرامی بالا برده و نیازی به افزایش سریع انسولین نیست و چون طبع جو سرد است برای افراد دیابتی با مزاج گرم مناسب تر است . طبق گزارش انجمن دیابت آمریکا مصرف خوراک هایی با شاخص گلیسمی پایین برای افراد دیابتی بسیار سودمند است که جو یکی از آنهاست . شاخص گلیسمی جو ۲۶ است که در مقایسه با  گلوکز که ۱۰۰ است گزینه مناسبی برای دیابتی ها محسوب می شود . شاخص گلیسمی تعیین می کند پس از صرف هر ماده غذایی ، به چه میزان قندخون افزایش خواهد یافت . از سوی دیگر چون جذب روده ای مواد نشاسته ای جو کند است ، افراد دیابتی دیرتر گرسنه شده و کمتر به خوردن شیرینی  تمایل خواهند داشت . اگر هنگام پخت دانه های جو کمی سینه مرغ به آن اضافه شود ،غذایی مغذی و تقویت کننده سیستم ایمنی بخصوص برای اطفال و مبتلایان به دیابت خواهد بود.

  • آیا جو خاصیت ضد سرطان دارد ؟

متخصصان تغذیه معتقدند  در جو مواد شیمیایی ضد سرطان وجود دارد که قادر به سرکوب عوامل سرطان در بستر روده هاست . جو با سبوس کامل به صورت آرد یا بلغور جو به رفع سریع یبوست و دفع سموم کمک می کند اما جوی سفید که این روزها در فروشگاه ها عرضه می شود اثرات درمانی کمی دارد .

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

افزودن دیدگاه