بحث کلی
فصل تابستان که میرسد بازار مصرف خاکشیر و شربت آبلیمو هم داغ میشود. خاکشیر از زمانهای گذشته کاربرد داشته است و بهترین کاربرد آن به خاطر خاصیت ضدعفونیکنندهاش میباشد و برای ناراحتیهای روده مثل اسهال یا حتی یبوست مفید است.این گیاه را به صورت خیس کرده استفاده میکنند و در موارد جراحات و تبهای زیاد بسیار موثر است و همچنین بو داده آن اسهالهای سخت را درمان میکند.
خاکِشیر (نام علمی: Sisymbrium irio) یا خاکِشی، گیاهی یکساله یا دوساله از تیره شببویان است. خاکشیر در دشت و کوهستان میروید و بلندی ساقه آن تا یک متر نیز میرسد. پائین گیاه کرک دار است در حالیکه بالای آن بدون کرک میباشد. تخم این گیاه که همان خاکشیر است ریز و کمی دراز و معمولاً به دو رنگ وجود دارد یکی از آنها قرمز که دارای طعم کمی تلخ است و دیگری برنگ قرمز تیره میباشد.
ترکیبات شیمیایی
خاکشیر دارای تعدادی اسید چرب مانند اسید لینولئیک، اسید لینولنیک، اسید اولئیک، اسید پالمتیک و اسید استئاریک میباشد. ضمناً در آن اسانس روغن فرّاری وجود دارد که دارای مواد بنزیل و ایزوسیانات است.
خواص داروئی
– از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است.
-التیام دهنده زخم و جراحات است.
-جوشانده خاکشیر برای رفع اسهالهای ساده و رفع ترشحات زنانگی مفید است.
-ادرار آور است.
– تببُر است.
-برای دفع کرم مفید است.
-التهاب کلیه را برطرف میکند.
-سرخک و مخملک را دوا میکند.
– صدا را باز میکند.
-برای از بین بردن کهیر و التهابات پوستی از خاکشیر استفاده کنید.
-از گلها و برگهای گیاه میتوان برای رفع بیماری ناشی از کمبود ویتامین C استفاده کرد.
-سنگ کلیه را دفع میکند. برای دفع سنگ کلیه میتوان خارشتر و خاکشیر را با هم مخلوط کرده و صبح ناشتا خورد.
-برای برطرف کردن جوشهای صورت که بعلت خوردن چربی و شیرینی زیاد ایجاد میشود باید جوشانده ی یک قاشق ترنجبین را با دو قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کرده و هر روز صبح ناشتا بمدت دو هفته خورده شود تا جوشها از بین برود.
توجه
بعضی از افراد هنگامیکه خاکشیر میخورند ممکن است سردرد بگیرند اینگونه اشخاص باید خاکشیر را با کتیرا بخورند.
نحوه مصرف
می توانید آن را بشویید و سپس به همراه کمی شکر یا نبات در یک لیوان آب سرد بریزید و بخورید.