موادغذایی که باعث نفخ می‌شوند!

0
705

نفخ به حالتی می‌گویند که بعد از خوردن غذا شکم باد می‌کند.این حالت در اثر گاز‌های ایجاد شده در معده و یا دیگر مسائل گوارشی پیش می‌آید.نفخ بسیار شایع است و بین ۱۶ تا ۳۰ درصد مردم مرتب به آن دچار می‌شوند.اگرچه نفخ می‌تواند نشانه‌ای از یک وضعیت خطرناک پزشکی باشد، اما معمولا در اثر خوردن غذا پیش می‌آید.

 

در اینجا به ۱۳ غذایی که باعث نفخ می‌شوند و راه‌های جلوگیری از آن اشاره می‌کنیم.

۱- انواع لوبیا

لوبیاها سرشار از پروتئین و کربوهیدرات‌های مفید، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند.
اما بیشتر لوبیاها قندی به نام فودماپ (FODMP) دارند که هضم نمی‌شود و در روده تخمیر شده و تولید گاز می‌کنند.
برای افراد سالم این ماده قندی خوراکی برای باکتری‌های دستگاه گوارشی است و مشکل چندانی بوجود نمی‌آورند.
اما این نوع از قند در افرادی که حساسیت روده دارند نوع دیگری از گاز را ایجاد می‌کند که بسیار ناراحت کننده است و باعث نفخ و شکم درد می شود.
خیساندن لوبیا قبل از پختن و عوض کردن آب آن می‌تواند به کاهش نفخ کمک کند و بعضی از انواع لوبیا کمتر باعث نفخ می‌شوند.

۲- عدس

عدس هم سرشار از پروتئین، فیبر و هیدروکربورهای مفید، مواد معدنی، آهن، مس و منگنز است.
عدس هم بخاطر فیبر زیاد آن می‌تواند در افراد حساس باعث نفخ شود.
عدس هم مانند لوبیا دارای ماده قندی فودماپ است که می‌تواند به ایجاد گاز و نفخ بیانجامد. خیساندن عدس هم در کاهش نفخ موثر است.

۳- نوشابه‌های گازدار

نوشابه‌های گازدار یکی از شایع‌ترین مواد غذایی عامل نفخ هستند زیرا این نوشابه‌ها دارای مقدار زیادی گاز انیدرید کربن هستند.
همراه با نوشیدن این نوشابه‌ها مقدار زیادی گاز وارد دستگاه گوارشی شده و بعضی از گازها در روده گیر می‌کنند و باعث نفخ و شکم درد می‌شوند.بجای نوشیدن این نوشابه‌ها بهتر است آب ساده استفاده کنید.

۴- گندم

در سال‌های اخیر بخاطر گلوتن موجود در گندم، این ماده‌غذایی بسیار بحث‌انگیز شده است.
گندم به مقدار زیادی مصرف می‌شود و ماده اصلی در انواع نان، شیرینی و غذاهای خمیری است.
در صورتی که به گلوتن حساسیت داشته باشید، مصرف گندم می‌تواند منجر به نفخ و شکم درد شود. علاوه بر این گندم حاوی قندی فودماپ هم هست که می‌تواند باعث نفخ شود.

۵- بروکلی و دیگر سبزیجات مشابه

بروکلی، کلم، گل کلم و کلم بروکسل سرشار از مواد غذایی مفید هستند. اما فودماپ موجود در این سبزیجات باعث نفخ در بعضی از افراد می‌شود.
پختن این نوع از سبزیجات می‌تواند در کاهش نفخ آنها موثر باشد.
اگر به این سبزیجات حساس هستید می‌تواند بجای آنها از اسفناج، خیار، کاهو، سیب‌زمینی شیرین و کدو استفاده کنید.

۶- پیاز

پیاز از سبزیجات ریشه‌ای است که مزه تندی دارد و به مقدار زیاد در غذاها مصرف می‌شود. پیاز فیبری به نام «فروکتان» دارد که اغلب باعث نفخ می‌شود.
همچنین عده‌ زیادی نسبت به پیاز خام حساسیت دارند و به همین دلایل پیاز یکی از موادی نفخ آور می‌باشد. پیاز پخته کمتر این مشکل را دارد.

۷- جو

جو یکی دیگر از غلات پرمصرف است و از مواد غذایی غنی در فیبر، ویتامین، مواد معدنی همچون ملیبدن، منگنز و سلنیوم است.
فیبر زیاد و گلوتن موجود در جو هم می‌تواند باعث نفخ شود.

۸- چاودار

چاودار هم از گونه‌های غلات است که بسیار مغذی و حاوی فیبر، منگنز، فسفر، مس و ویتامین ب است.
اما چاودار هم مانند دیگر غلات حاوی گلوتن و فیبر است که می‌تواند باعث نفخ در افراد حساس شود.

۹- لبنیات

لبنیات از مواد غذایی مغذی و منبع عالی برای پروتئین و کلیسیم هستند و به شکل‌های مختلف همچون شیر، پنیر، پنیرخامه، ماست و کره عرضه می‌شود.


اما حدود ۷۵ درصد جمعیت جهان قادر به شکست لاکتوز، قند موجود در شیر نیستند و که به آن «نارسایی لاکتوز » می‌گویند.
این افراد در پاره‌ای از موارد می‌توانند خامه و کره و ماست را تحمل کنند. برای افرادی که نارسایی لاکتوز دارند توصیه می‌شود که از شیر نارگیل، بادام، سویا و برنج استفاده کنند.

۱۰- سیب

سیب از پرطرفدارترین میوه‌های جهان و حاوی مقدار زیادی فیبر، ویتامین ث، آنتی‌اکسیدانت و دیگر مواد مغذی مفید است.
اما سیب در بعضی افراد باعث نفخ و دیگر مشکلات گوارشی می شود. علت این وجود فروکتوز و فیبر زیاد در سیب است. این دو ماده در روده بزرگ تخمیر می‌شوند و تولید گاز می‌کنند. سیب پخته بهتر از خام هضم می‌شود.

۱۱- سیر

سیر هم بسیار پرطرفدار است و هم به صورت مزه و هم درمان از آن استفاده می‌شود.سیر هم مانند پیاز حاوی فروکتان است که می‌تواند به نفخ منجر شود. حساسیت به سیر هم بسیار زیاد است و باعث نفخ دراین افراد می‌شود. اما سیر پخته کمتر تولید نفخ می‌کند.

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

افزودن دیدگاه