آب بیشترین مایع مصرفی و برای بدن بسیار موردنیاز است و کمبود آب در بدن عوارض زیادی دارد اما این کمبود روی روان هم تاثیر دارد چون در ارگانهای مهم بدن انسان مانند مغز و سیستم اعصاب هم آب وجود دارد و انتقال اطلاعات از این مراکز عصبی را آسان میکند.
پس همانطور که کمبود آب روی جسم انسان اثر دارد روی روان او هم تاثیر میگذارد به طوری که اگر فردی پس از فعالیت بدنی یا در هوای گرم که بدن تعریق بیشتری دارد، دچار کمبود آب مختصری هم شود، زودرنجتر و حساستر میشود و استرسها بیشتر روی او تاثیر میگذارد چون مکانیسمهای انطباقی بدنش در مقابل استرس ضعیفتر شده است.
هر چقدر میزان کمآبی بیشتر باشد، میزان این اختلالها و واکنش بدن نسبت به اتفاقها بیشتر و فرد حساستر میشود. از سوی دیگر، احتمال ابتلای او به سردرد و علایم روانشناختی بیشتر خواهد شد.
اگر کمآبی خیلی شدید باشد، میتواند باعث کاهش هوشیاری فرد شود و سلامت او را به خطر بیندازد و حتی اوضاع را اورژانسی کند.
سرگیجه، منگی و کاهش فشارخون و درک، از عواقب رایج کم آب شدن بدن است بنابراین باید مراقب این عوارض بود.
بیشتر بخوانید:
۴ نکته درباره کم آب شدن بدن
نکته مهم این است که خوشبختانه اثر عوارض ناشی از کمآبی موقت است و با مصرف آب از بین میرود. پس افراد باید بهخصوص در فصل تابستان و در شهرهای گرمسیری برای پیشگیری از عوارض کمآبی، به مقدار مناسب آب مصرف کنند تا عوارض روانی ناشی از کمبود آن روی رفتار، حالات و میزان تحمل آنها اثر منفی نگذارد.
هوای گرم، کمآبی و تعریق ضلعهای مثلثی هستند که به عصبانیت، پرخاشگری و واکنشهای ناگهانی مقابل مشکلات کوچک میانجامند و خیلی وقتها باعث میشوند فرد مقابل یک محرک کوچک عکسالعمل ناگهانی و شدیدی نشان دهد که گاهی عواقب بدی دارد.
دکتر محمدرضا خدایی، روانپزشک، عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی