پیشرفت تحصیلی با تغذیه درست
مطالعات نشان داده است بچههایی که صبحانه نمیخورند، افت قند خون پیدا میکنند که باعث میشود میزان یادگیریشان کاهش یابد. در واقع فاصله بین وعدههای غذایی بچههایی که صبحانه نمیخورند، طولانی میشود درنتیجه دچار افت قندخون میشوند.
کاهش میزان قندخون به نوبه خود روی میزان توجه، تمرکز و یادگیری آنها اثر منفی میگذارد بنابراین میتوان گفت خوردن صبحانه کامل بسیار مهم است و اگر بچهای صبحانه کامل نخورد، با کاهش میزان یادگیری و در نتیجه افت تحصیلی مواجه میشود. این مساله تنها در مورد بچهها صادق نیست و دانشجویان نیز از این امر مستثنی نیستند.
نکته مهم دیگر کیفیت و ترکیب صبحانه است. تنها خوردن یک ماده غذایی در صبح، یک صبحانه کامل محسوب نمیشود، به عنوان مثال خوردن کیک و چای یا بیسکویت و چای در صبح نهتنها هیچ کمکی به فرد نمیکند، بلکه حتی ممکن است بعد از مدتی مشکل افت قندخون و عدم توجه و یادگیری را تشدید هم بکند بنابراین میتوان گفت نهتنها خوردن صبحانه ضروری است، بلکه ترکیب خوراکیهایی که مصرف میشود هم بسیار مهم است.
یک صبحانه کامل شامل ترکیبی از تمام گروههای اصلی خوراکی است؛ شیر و لبنیات، البته از نوع کمچرب؛ نان و غلات کامل (منظور از غلات کامل، غلاتی است که از آرد سبوسدار تهیه شده باشد. براساس این تعریف نان لواش و باگت، نان کامل محسوب نمیشوند)؛ گروه سبزیها، صیفیجات و میوهها و گروه گوشتها.
از نظر علم تغذیه پنیر (البته از نوع کمچرب)، تخممرغ و مغزدانهها در گروه گوشتها هستند. مثلا اگر فردی صبحانه یک لیوان شیر کمچرب، نان و پنیر و گردو، خیار و گوجه و همچنین کمی سبزی خوردن بخورد، نهتنها از تمام گروههای اصلی خوراکی استفاده کرده، بلکه تمام املاح و ویتامینهای موردنیاز بدن را هم دریافت کرده است.
دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران