تحقیقات نشان میدهد مردانی که صبحانه نمیخورند، بیشتر در معرض حمله قلبی هستند.
بنا بر نتیجه یک مطالعه تازه، مردانی که صبحانه نمیخورند، در مقایسه با افرادی که روزشان را با یک وعده غذایی سبک آغاز میکنند، ۲۷ درصد بیشتر در معرض خطر حمله قلبی یا ابتلا به انواع دیگر بیماریهای قلبی-عروقی قرار دارند.
محققان هاروارد میگویند: نتایج این مطالعه، یافتههای پیشین را درباره ارتباط عادتهای غذایی و افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی، تایید میکند.
اریک ریم، یکی از استادان دپارتمان بیماریهای مسری و تغذیه در دانشگاه هاروارد میگوید: «افرادی که از خیر خوردن صبحانه میگذرند، بیشتر در معرض چاقی، اختلال فشارخون، افزایش کلسترول و ابتلا به قندخون هستند. برای مثال مطالعات قبلی نشان دادهاند این گروه از افراد، ۱۵ درصد بیشتر به چاقی دچار میشوند و ۲۱ درصد بیشتر ممکن است به دیابت نوع ۲ مبتلا شوند.»
بنا به نتایج مطالعه اخیر که در نشریه Circulation منتشر شده، این افراد به عادتهای ناسالم دیگر، از قبیل سیگار کشیدن و ورزش نکردن، بیشتر تمایل دارند. دکتر سوزان اشتاینبائوم، متخصص قلب و عروق در بیمارستان لنوکس هیل نیویورکسیتی، میگوید: «معمولا به کیفیت، نوع و مقدار موادغذاییای که یک فرد باید مصرف کند، توجه میشود و کسی به چگونه غذا خوردن کاری ندارد. این مطالعه چیزی درباره نوع غذا نمیگوید و تنها درباره سبک زندگی و عادتهای ماست. بخشی از کاری که برای مراقبت از قلبمان باید انجام بدهیم، این است که صبحانه بخوریم، زیرا این عادت باعث میشود از دیگر عادتهای ناسالم پرهیز کنیم.»
در این گزارش تازه، اطلاعات مربوط به ۲۷هزار مرد، عادتهای غذایی آنها و وضعیت جسمیشان از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۸ تحلیل شده است. بنا بر این گزارش، ۱۵۷۲ نفر از افراد مورد مطالعه، طی این مدت، دچار بیماری قلبی شدهاند. همچنین این مطالعه نشان میدهد مردانی که شب دیروقت، غذای مختصری میخورند، ۵۵ درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی هستند.
ریم میگوید: «چند دلیل احتمالی برای این موضوع وجود دارد. مطالعه هاروارد نشان میدهد کسانی که صبحانه نمیخورند، تا چند ساعت در طول روز، چیزی نمیخورند و در نتیجه وقتی میخواهند غذا بخورند، با یک وعده غذای پرکالری، جشن میگیرند. مطالعات پیشین نشان داده وعدههای غذایی مفصل، در مقایسه با خوراکیهای مختصر، میتواند باعث بالا رفتن فشارخون و افزایش کلسترول شود.» وی ادامه میدهد: «وعدههای غذایی پرکالری، فشار زیادی به بدن افراد وارد میکند و بدن نمیتواند این میزان کالری دریافتی را به صورت بهینه مصرف کند.»
نوع غذایی که شخص در این وعدهها مصرف میکند نیز یک عامل تعیینکننده است. ریم میگوید: «صبحانه وعدهای است که معمولا خوراکیهای سالمتری مصرف میشود. فرد با کنار گذاشتن وعدهای که اغلب در آن میوه و لبنیات مصرف میشود، مقدار زیادی از غذای سالم و مورد نیاز بدنش را از رژیم غذاییاش حذف میکند.»
این مطالعه همچنین نشان میدهد مردان جوان تمایل بیشتری برای نخوردن صبحانه دارند و این موضوع میتواند توضیح دیگری به دست دهد. ریم میگوید: «ممکن است مردانی که صبحانه نمیخورند، اغلب شغلی پر از استرس داشته باشند و مجبور باشند صبح زود سر کارشان حاضر شوند و در طول روز هم فرصت و آرامش کافی برای خوردن غذا نداشته باشند. هیچ چیز به اندازه استرس برای قلب ضرر ندارد و معمولا با عادتهای بدی مانند سیگار کشیدن همراه است.»
در این مطالعه وضعیت زنان بررسی نشده، ولی سوزان اشتاینبائوم معتقد است سلامت زنانی که صبحانه نمیخورند هم از الگویی مشابه پیروی میکند. او میگوید: «مطالعه مشابهی که فقط زنان را مورد بررسی قرار دهد، انجام نشده ولی من فکر میکنم اگر چنین مطالعهای صورت بگیرد، نتایج مشابهی به دست خواهد آمد.»
این مطالعه نشان میدهد این باور قدیمی که خوردن صبحانه میتواند باعث تندرستی فرد شود، درست است. ریم میگوید: «برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، توصیههای زیادی میشود. مثلا گفته میشود ورزش و ترک سیگار میتواند به حفظ سلامت قلب کمک کند اما همه میدانیم ترک سیگار یا همیشه ورزش کردن، کار سادهای نیست و معمولا در حد همان توصیه باقی میماند ولی صبحانه خوردن کار ساده و کمخرجی است و در ضمن، وقت زیادی هم از شما نمیگیرد. پس به خاطر داشته باشید یک صبحانه مختصر، پیش از آنکه روزتان را شروع کنید، به میزان قابل توجهی در تندرستی شما تاثیر دارد.»