مصرف مواد فیبردار ما را از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی، سرطان و دیابت حفظ میکند. گنجاندن غلات سبوسدار در رژیم غذایی گرایش انسان را به خوردن میان وعدههای ناسالم کاهش میدهد.
بر اساس پژوهشهای اخیر تغذیه با غلات سبوسدار انسان را از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی، سرطان و بیماریهای عفونی مصون میدارد.
یک گروه پژوهشی بینالمللی متشکل از دانشمندان نروژی، انگلیسی و آمریکایی که ۴۵ مورد تحقیقی درباره بیماریهای مختلف را مورد ارزیابی قرار دادهاند، ثابت کرده است که محصولات تهیه شده با غلات سبوسدار انسان را از بسیاری از بیماریها محافظت میکنند.
نتایج این پژوهشها نشان میدهند که هرکس روزانه ۹۰ گرم غلات سبوسدار مصرف کند ۱۹ درصد کمتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کرونری قرار دارد. خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ۲۲ درصد و سرطان ۱۵ درصد در این افراد کاهش مییابد.
این پژوهشها همچنین نشان میدهند که خطر مرگ زودهنگام در اثر ایست قلبی، دیابت و بیماریهای تنفسی نیز در اثر گنجاندن غلات سبوسدار در وعدههای غذایی کاهش مییابد.
کاهش میزان کالری دریافتی میتواند سبب کاهش وزن گردد اما اگر این کاهش وزن با خوردن غلات سبوسدار صورت گیرد میتواند در نهایت منجر به سلامتی و بهداشت قلب گردد.
پژوهشگران در تحقیق روی افراد چاقی که در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی بودند دریافتند چاقی شکمی در افرادی که میزان کالری دریافتی خود را کاهش و میزان مصرف غلات سبوسدار را افزایش میدهند بهبود یافته است.
توصیههای غذایی
انجمن تغذیه آلمان مصرف روزانه حداقل ۳۰ گرم مواد غذایی فیبردار، به خصوص آرد سبوسدار را توصیه میکند. بر این اساس هر شخص باید روزانه ۴ تا ۶ برش نان (۲۰۰-۳۰۰ گرم)، ۲۰۰ گرم سیب زمینی، ۲۰۰ گرم ماکارونی و ۱۵۰ گرم برنج مصرف کند.
به این رژیم غذایی میتوان سه وعده سبزیجات، دو وعده میوه و دو قطعه پنیر یا ماست و یا یک لیوان شیر اضافه کرد.
با مصرف بیشتر غلات سبوسدار انسان مدت طولانیتری احساس سیری میکند و به این ترتیب احتمال کمتری دارد که به میانوعدههای ناسالم روی آورد.
توصیههایی برای مصرف روزانه آرد سبوسدار :
– آرد سبوسدار حاوی دانه، پوست، جوانه و هسته گندم است. میتوان برای تغییر تدرجی ذائقه ابتدا به تناوب از نان سفید و سیاه استفاده کرد و سپس کمکم نان سیاه را به طور کامل جانشین کرد.
– آرد گندمی که میزان فیبر، ویتامین ب و مواد معدنی آن بیشتر است سالمتر است.
– برنج و ماکارونی سبوسدار نیز خواص تغذیهای بیشتری دارند.
– هنگام خرید نان سبوسدار باید به میزان آرد استفاده شده توجه شود و نه به ظاهر نان. به گزارش انجمن تغذیه آلمان نانهای سبوسدار مرغوب باید حداقل حاوی ۹۰ درصد آرد سبوسدار باشند.
غلات برای سیر کردن شکم است
غلات از ده هزار سال پیش وارد سبد غذایی انسانها شدند، در حالیکه انسانها دو میلیون و پانصد سال پیش از این تاریخ بدون غلات زندگی میکردند. با غلات میتوان انسانهای بیشتری را به سرعت و برای زمانی نسبتأ طولانی سیر کرد. امروزه غلات به افزودنیهایی آغشته میشوند که برای بدن انسان بسیار مضر هستند. حتی نانهم افزودنیهایی مانند پودر جوششیرین، فسفات یا معطر کننده دارد.
نان کمتر مصرف کنید
جوششیرین در مقیاس زیاد به سلامت انسان ضرر میزند.PH جوششیرین حدود ۱ / ۰ است درحالی که PH شیره معده انسان ۲/۲ تا ۲/۳ است. مثلأ با مصرف زیاد نان لواش، معده شروع به ترشح اسید بیشتر میکند که در درازمدت سوءهاضمه ایجاد میکند. از طرف دیگر جوششیرین از جذب املاح در بدن جلوگیری میکند. هرچه مصرف غلات بیشتر باشد مصرف سالاد و میوه کمتر خواهد بود و در نتیجه انرژی کمتری به بدن میرسد.
دانههای روغنی را در خوراک روزانه بگنجانید
ترجمه خوراک شامپانزهها برای انسان میشود: ۵۰ درصد میوه، ۴۰ درصد سبزی و سالاد و گیاهان وحشی، ۸ درصد دانههای روغنی و ۲ درصد گوشت. چیزی از قلم افتاده است؟ بله! نوشیدنیهای گازدار، الکل، چای، شکلات، قهوه، شیر و حتی غلات و حبوبات. در نتیجه باید گفت شیرینی، ماکارونی، پیتزا، خامه و پودینگ هم در این لیست جایی ندارند.